Author: admin

  • Razlika između nehata i umišljaja

    Razlika između nehata i umišljaja

    Krivično djelo je pravni termin koji označava radnje ili postupke koji su zabranjeni zakonom i koje se smatraju protivnim društvenim normama. Krivična djela predstavljaju povredu zakona i obično dovode do krivične odgovornosti i kazni za počinioca. Za ispravnu kvalifikaciju krivičnog djela, bitno je ocijeniti i da li je djelo učinjeno iz nehata ili sa umišljajem.…

  • Legalistik mobilna aplikacija

    Legalistik mobilna aplikacija

    Legalistik mobilna aplikacija je rješenje za advokate koji žele da postignu maksimalnu efikasnost, organizaciju i analitiku u svom radu.

  • Nasilje u porodici

    Nasilje u porodici

    Nasilje u porodici je jedan od najbolnijih i najalarmantnijih problema koji se susreću u današnjem društvu.

  • Šta je faksimil

    Šta je faksimil

    U uslovima savremenog kancelarijskog poslovanja gdje brzina i efikasnost igraju sve veću ulogu, potreba za brzim potpisivanjem dokumenata je izrazito bitna ako se radi o dokumentima u štampanoj formi. U takvim situacijama, jedan od najkorisnijih alata je faksimil. Šta je faksimil?

  • Šta je javna isprava

    Šta je javna isprava

    U pravnom prometu ćete često čuti za pojam “javna isprava”. Međutim, šta je javna isprava? U ovome članku odgovaramo na to pitanje.

  • Kako se ovjerava kopija

    Kako se ovjerava kopija

    Ovjeravanje kopija je postupak kojim se utvrđuje i potvrđuje da je kopija identična originalnom dokumentu. Ovjeravanje kopije ne garantuje istinitost sadržaja dokumenta. Kako se ovjerava kopija i gdje se ovjerava kopija?

  • Može li volontirati zaposlena osoba

    Može li volontirati zaposlena osoba

    Ako ste stekli odgovarajuću stručnu spremu, sigurno se pitate: Gdje mogu volontirati? Međutim, postavlja se i pitanje može li volontirati zaposlena osoba?

  • Ugovor o pozajmici novca

    Ugovor o pozajmici novca

    Zajmoprimac se obavezuje da mu vrati poslije izvjesnog vremena isti iznos novca, odnosno istu količinu stvari iste vrste i kvaliteta. U ovom članku govorimo o tome šta je ugovor o pozajmici novca.

  • Šta je verbalni delikt

    Šta je verbalni delikt

    Šta je verbalni delikt? To je pitanje s kojim se često susrećemo, a imajući u vidu posljedice koje sa sobom nosi, vrijedi obratiti pažnju na osnovne elemente ovoga pojma.

  • Ko može koristiti faksimil

    Ko može koristiti faksimil

    Faksimil se koristi kako bi se olakšalo potpisivanje raznih dokumenata koji obično nemaju veliku pravnu važnost. Ko može koristiti faksimil?