Kontakt za pomoć zbog kršenja autorskih prava

Zloupotrebe autorskih sadržaja na Youtube su veoma česte, zato je važno da znate kome se obratiti, odnosno koji je kontakt za pomoć zbog kršenja autorskih prava na Youtube. O autorskim pravima na Youtube smo pisali i ranije.

Kako Youtube centar za pomoć navodi, pri slanju zahtjeva za uklanjanje zbog kršenja autorskih prava putem  web-obrasca potrebni su određeni lični podaci kojima raspolažete samo vi.

Kako će Youtube raspolagati vašim podacima

  • Ako je videozapis uklonjen zbog kršenja autorskih prava, ime vlasnika autorskih prava prikazuje se na YouTubeu umjesto videozapisa.
  • Vaše puno službeno ime i prezime potrebno je za dovršenje zahtjeva za uklanjanje. Može se podijeliti s prenositeljem videozapisa koji je uklonjen zbog kršenja autorskih prava.
  • Primarna e-adresa navedena u zahtjevu za uklanjanje može se podijeliti s prenositeljem videozapisa koji je uklonjen zbog kršenja autorskih prava. Prenositelj može stupiti u kontakt s vama radi rješavanja opomene zbog kršenja autorskih prava.
  • Vaša fizička adresa i telefonski broj ostat će povjerljivi, osim ako budu zatraženi u okviru sudske tužbe. Ako se od YouTubea zatraži da dostavi podatke, Youtube će vas obavijestiti prije nego što to učini.

Javni zapis

Prenositelj videozapisa koji krši prava može zatražiti kopiju vašeg zahtjeva za uklanjanje. Taj javni zapis uključuje sljedeće podatke:

  • ime vlasnika autorskih prava
  • primarnu e-adresu
  • pomoćnu e-adresu (neobavezno polje u web-obrascu)
  • vaše puno službeno ime i prezime
  • opis djela koje navodno krši autorska prava
  • vaše odgovore na YouTubeove zahtjeve za dodatne podatke. YouTube će zatražiti dodatne podatke ako je vaš početni zahtjev za uklanjanje nepotpun ili se čini da nije važeći.

Zabrinutost zbog otkrivanja podataka za kontakt

Ako ste zabrinuti zbog uznemiravanja na YouTubeu, saznajte više o prijavljivanju uznemiravanja i virtualnog zastrašivanja umjesto o kršenju autorskih prava.

Iako se zabrinutost u vezi zlostavljanja i kršenja autorskih prava ponekad preklapaju, postupak uklanjanja zbog kršenja autorskih prava možda nije najbolje rješenje u takvim slučajevima. Prije slanja zahtjeva za uklanjanje zbog kršenja autorskih prava možete i saznati više o iznimkama od zaštite autorskim pravima, kao što je poštena upotreba.

Zahtjeve za uklanjanje zbog kršenja autorskih prava mogu slati i pravni zastupnici. Ako ste pravni zastupnik, pri ispunjavanju web-obrasca trebate biti prijavljeni na vlastiti YouTube račun. U zahtjevu za uklanjanje opišite i svoj odnos s vlasnikom autorskih prava.

Sada kada znate koji je to kontakt za pomoć zbog kršenja autorskih prava na Youtube, možete početi da radite na zaštiti svojih prava, te da iskoristite svoj materijal i potencijal u potpunosti.