Zaštitite se od kršenja autorskih prava na Youtube

Ukoliko stvarate multimedijalne sadržaje i objavljujete ih na najpopularnijoj platformi za dijeljenje video sadržaja, zaštitite se od kršenja autorskih prava na Youtube i na taj način spriječite negativne posljedice po vaš korisnički račun ili potencijalni prihod koji biste mogli ostvariti od vaše objave.

Sadržaj:

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.

Ko prijavljuje kršenje autorskih prava na Youtube

Ako prenesete videozapis koji sadrži materijal zaštićen autorskim pravima, mogli biste izazvati polaganje prava putem Content ID-ja od strane vlasnika sadržaja. Ta polaganja prava postavljaju firme vlasnice muzike, filmova, televizijskih emisija, videoigara i drugih materijala zaštićenih autorskim pravima.

Šta je Content ID

Content ID je sistem koji je razvio YouTube i koji radi automatski, te vlasnicima autorskih prava omogućuje identifikaciju YouTube videozapisa u kojima se nalazi sadržaj u njihovom vlasništvu.

YouTube upotrebu Content ID-ja dopušta samo vlasnicima autorskih prava koji zadovoljavaju određene kriterije. Da bi dobili odobrenje za njegovo korištenje, morate biti vlasnik isključivih prava na značajnu količinu izvornog materijala koji zajednica korisnika na YouTubeu često prenosi.

Gdje mogu pregledati svoja polaganja prava putem Content ID-ja

Da biste provjerili jesu li na neki od vaših videozapisa položena prava putem Content ID-ja, u YouTube Studiju otvorite stranicu Videozapisi. Ako je postupkom zahvaćen vaš videozapis ili račun, o polaganju prava putem Content ID-ja Youtube vas može obavijestiti i e-poštom.

Možete primijeniti filter da biste vidjeli na koje su videozapise položena prava i saznali više o svakom polaganju prava. Da biste to učinili:

  1. Prijavite se u YouTube Studio.
  2. Otvorite Videozapis >  > Tužbe povezane s kršenjem autorskih prava.
  3. Kliknite Tužba povezana s kršenjem autorskih prava pored videozapisa > Prikaži pojedinosti o tužbi povezanoj s kršenjem autorskih prava.

Posljedice kršenja autorskih prava

Vlasnici sadržaja mogu postaviti Content ID tako da se pri polaganju prava blokira prikazivanje materijala na YouTube – u. Mogu i dopustiti nastavak prikazivanja videozapisa na YouTube – u s oglasima. U tom se slučaju prihodi od oglašavanja isplaćuju vlasnicima autorskih prava na sadržaj na koji su položena prava.

Polaganje prava putem Content ID-ja obično znači da je na vašem YouTube kanalu pronađen sadržaj koji pripada nekom drugom.

Na vlasniku je autorskih prava da donese odluku mogu li druge osobe ponovo upotrebljavati njegov izvorni materijal ili ne. Vlasnici autorskih prava često dopuštaju upotrebu svojeg sadržaja u YouTube videozapisima u zamjenu za prikazivanje oglasa na tim videozapisima. Ti  oglasi se mogu reproducirati prije ili tokom videozapisa (ako je videozapis duži od 10 minuta).

Ako vlasnici autorskih prava ne žele da se njihov sadržaj ponovo upotrebljava, mogu poduzeti nekoliko radnji:

  • Blokiranje videozapisa: vlasnici autorskih prava ponekad blokiraju videozapis, što znači da on nije dostupan za gledanje. Mogu se odlučiti na blokiranje videozapisa u cijelom svijetu ili samo u određenim zemljama/regijama.
  • Blokiranje određenih platformi: vlasnici autorskih prava ponekad ograničavaju aplikacije ili web-lokacije na kojima se mogu pojavljivati njihovi sadržaji. Ta ograničenja ne utječu na dostupnost vašeg videozapisa na web-lokaciji YouTube.com.

Šta možete učiniti u slučaju obavještenja o kršenju autorskih prava

Ako dobijete polaganje prava na osnovu Content ID-ja, ovisno o situaciji postoji nekoliko stvari koje možete poduzeti:

  • Ništa: ako se slažete s polaganjem prava, možete ga jednostavno priznati. Kasnije uvijek možete promijeniti mišljenje ako odlučite da se ne slažete s polaganjem prava.
  • Izrezivanje sadržaja: ako dobijete polaganje prava, sadržaj na koji su položena prava možete izrezati iz svojeg videozapisa.
  • Uklanjanje muzike: ako neko položi prava na muziku u vašem videozapisu, možete pokušati ukloniti tu muziku, a da pritom ne trebate urediti i prenijeti novi videozapis.
  • Promjena muzike: ako su položena prava na muziku u vašem videozapisu, ali vi ipak želite da on ima pozadinsku muziku, sporni audiozapis možete zamijeniti nekom od pjesama koje su dostupne za slobodnu upotrebu.
  • Dijeljenje prihoda: ako ste član Partnerskog programa za YouTube i u svoj ste videozapis uključili muziku, možda možete dijeliti prihod s vlasnicima autorskih prava na muziku.
  • Osporavanje polaganja prava: ako imate potrebna prava za upotrebu sadržaja u vašem videozapisu koji je zaštićen autorskim pravima ili ako smatrate da je sistem na pogrešan način identificirao vaš videozapis, možete osporiti polaganje prava.

Kako osporiti polaganje prava temeljem Content ID-ja

  1. Prijavite se u YouTube Studio.
  2. Na izborniku slijeva odaberite Videozapisi.
  3. Kliknite strelicu prema dolje iznad opcije “Tužba povezana s kršenjem autorskih prava”. Tu opciju možete pronaći pored predmetnog videozapisa u stupcu Unovčavanje, ako je dostupna. Ako nije, tu opciju možete pronaći u stupcu Vidljivost.
  4. Kliknite Prikaži pojedinosti o tužbi povezanoj s kršenjem autorskih prava.
  5. To će vas odvesti na stranicu s informacijama o autorskim pravima u videozapisu, na kojoj možete pronaći informacije o sadržaju u vašem videozapisu na koji su položena prava te o polagatelju prava.
  6. Kliknite Ospori u odjeljku ODABIR RADNJE.