Zaštitite se od kršenja autorskih prava na Youtube

Ukoliko stvarate multimedijalne sadržaje i objavljujete ih na najpopularnijoj platformi za dijeljenje video sadržaja, zaštitite se od kršenja autorskih prava na Youtube i na taj način spriječite negativne posljedice po vaš korisnički račun ili potencijalni prihod koji biste mogli ostvariti od vaše objave.

Ako prenesete videozapis koji sadrži materijal zaštićen autorskim pravima, mogli biste izazvati polaganje prava putem Content ID-ja od strane vlasnika sadržaja. Ta polaganja prava postavljaju firme vlasnice muzike, filmova, televizijskih emisija, videoigara i drugih materijala zaštićenih autorskim pravima.

Vlasnici sadržaja mogu postaviti Content ID tako da se pri polaganju prava blokira prikazivanje materijala na YouTube – u. Mogu i dopustiti nastavak prikazivanja videozapisa na YouTube – u s oglasima. U tom se slučaju prihodi od oglašavanja isplaćuju vlasnicima autorskih prava na sadržaj na koji su položena prava.

Gdje mogu pregledati svoja polaganja prava putem Content ID-ja?

Da biste provjerili jesu li na neki od vaših videozapisa položena prava putem Content ID-ja, u YouTube Studiju otvorite stranicu Videozapisi. Ako je postupkom zahvaćen vaš videozapis ili račun, o polaganju prava putem Content ID-ja Youtube vas može obavijestiti i e-poštom.

Možete primijeniti filter da biste vidjeli na koje su videozapise položena prava i saznali više o svakom polaganju prava. Da biste to učinili:

 1. Prijavite se u YouTube Studio.
 2. Otvorite Videozapis >  > Tužbe povezane s kršenjem autorskih prava.
 3. Kliknite Tužba povezana s kršenjem autorskih prava pored videozapisa > Prikaži pojedinosti o tužbi povezanoj s kršenjem autorskih prava.

Posljedice kršenja autorskih prava

Polaganje prava putem Content ID-ja obično znači da je na vašem YouTube kanalu pronađen sadržaj koji pripada nekom drugom.

Na vlasniku je autorskih prava da donese odluku mogu li druge osobe ponovo upotrebljavati njegov izvorni materijal ili ne. Vlasnici autorskih prava često dopuštaju upotrebu svojeg sadržaja u YouTube videozapisima u zamjenu za prikazivanje oglasa na tim videozapisima. Ti  oglasi se mogu reproducirati prije ili tokom videozapisa (ako je videozapis duži od 10 minuta).

Ako vlasnici autorskih prava ne žele da se njihov sadržaj ponovo upotrebljava, mogu poduzeti nekoliko radnji:

 • Blokiranje videozapisa: vlasnici autorskih prava ponekad blokiraju videozapis, što znači da on nije dostupan za gledanje. Mogu se odlučiti na blokiranje videozapisa u cijelom svijetu ili samo u određenim zemljama/regijama.
 • Blokiranje određenih platformi: vlasnici autorskih prava ponekad ograničavaju aplikacije ili web-lokacije na kojima se mogu pojavljivati njihovi sadržaji. Ta ograničenja ne utječu na dostupnost vašeg videozapisa na web-lokaciji YouTube.com.

Šta možete učiniti u slučaju obavještenja o kršenju autorskih prava?

Ako dobijete polaganje prava na osnovu Content ID-ja, ovisno o situaciji postoji nekoliko stvari koje možete poduzeti:

 • Ništa: ako se slažete s polaganjem prava, možete ga jednostavno priznati. Kasnije uvijek možete promijeniti mišljenje ako odlučite da se ne slažete s polaganjem prava.
 • Izrezivanje sadržaja: ako dobijete polaganje prava, sadržaj na koji su položena prava možete izrezati iz svojeg videozapisa.
 • Uklanjanje muzike: ako neko položi prava na muziku u vašem videozapisu, možete pokušati ukloniti tu muziku, a da pritom ne trebate urediti i prenijeti novi videozapis.
 • Promjena muzike: ako su položena prava na muziku u vašem videozapisu, ali vi ipak želite da on ima pozadinsku muziku, sporni audiozapis možete zamijeniti nekom od pjesama koje su dostupne za slobodnu upotrebu.
 • Dijeljenje prihoda: ako ste član Partnerskog programa za YouTube i u svoj ste videozapis uključili muziku, možda možete dijeliti prihod s vlasnicima autorskih prava na muziku.
 • Osporavanje polaganja prava: ako imate potrebna prava za upotrebu sadržaja u vašem videozapisu koji je zaštićen autorskim pravima ili ako smatrate da je sistem na pogrešan način identificirao vaš videozapis, možete osporiti polaganje prava.

Kako osporiti polaganje prava temeljem Content ID-ja

 1. Prijavite se u YouTube Studio.
 2. Na izborniku slijeva odaberite Videozapisi.
 3. Kliknite strelicu prema dolje iznad opcije “Tužba povezana s kršenjem autorskih prava”. Tu opciju možete pronaći pored predmetnog videozapisa u stupcu Unovčavanje, ako je dostupna. Ako nije, tu opciju možete pronaći u stupcu Vidljivost.
 4. Kliknite Prikaži pojedinosti o tužbi povezanoj s kršenjem autorskih prava.
 5. To će vas odvesti na stranicu s informacijama o autorskim pravima u videozapisu, na kojoj možete pronaći informacije o sadržaju u vašem videozapisu na koji su položena prava te o polagatelju prava.
 6. Kliknite Ospori u odjeljku ODABIR RADNJE.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.