Motivaciono pismo i propratno pismo

Motivaciono pismo i propratno pismo

Jeste li se ikada upitali šta su motivaciono pismo i propratno pismo, te koja je razlika između motivacionog i propratnog pisma?  Motivaciono pismo ili pismo motivacije je uvodno pismo koje se šalje u pratnji drugoga dokumenta, poput biografije ili CV-a. Osnovna svrha motivacionog pisma je da ubijedi osobu zaduženu za ljudske resurse da ste vi najbolji kandidat za određeni univerzitetski program ili neku drugu aktivnost. 

Sadržaj članka:

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.

Šta je motivaciono pismo, a šta propratno pismo? 

Motivaciono pismo se obično koristi kada se aplicira za nešto, naprimjer, prijem na univerzitet, program studentske razmjene, na javni poziv nevladine organizacije za volonterski rad, javni oglas za posao i slično tome. To su situacije kada morate objasniti zašto ste zainteresovani za određenu aktivnost, vaše motive, zašto želite da studirate na određenom univerzitetu ili da učestvujete u nekom programu. 

Proporatno pismo se koristi kada aplicirate za posao. U tom slučaju šaljete i propratno pismo i detaljan CV. U propratnom pismu morate jasno da dovedete u korelaciju određeni posao za koji aplicirate i svoje reference koje vas izdvajaju od drugih kao najpodobnijeg kandidata za određeni posao. Pojednostavljeno rečeno, morate da odgovorite na pitanje „Zašto baš vi?“ 

Morate imati na umu da propratno pismo treba da akcentira vaše relevantne sposobnosti i iskustvo u odnosu na određeno radno mjesto. Detalje napišite u biografiji i iskoristite šansu da kažete stvari koje ne biste mogli iskazati kroz vaš CV. 

Uvijek završite propratno pismo nudeći se na raspolaganje za intervju, te ostavite mogućnost da vas kontaktiraju. 

Uobičajena je praksa da mnogobrojni Europski univerziteti koji nude Master programe od aplikanata traže niz značajnih dokumenata poput CV-a, prijepisa ocjena, Bachelor diplome, certifikata o poznavanju jezika, ali jedan od ključnih dokumenata koji bi mogao da bude odlučujući u procesu odabira željenog Master programa je motivaciono pismo. 

Motivaciono pismo je dokument koji predstavlja osobnu motivaciju u odnosu na vašu aplikaciju za određenu stvar. To je prilika da prezentujete sebe u najboljem svjetlu uz svoj CV. Zahtjevajući motivaciono pismo, organizacije vam pružaju mogućnost da se dokažete u kratkom dokumentu koji ima oblik pisma u kojem biste trebali da date neke relevantne i interesantne informacije o sebi, te da dokažete da ste prava i najmotivisanija osoba za ono za šta aplicirate. 

Pisanje takvoga pisma je dokazano teško i izazovno za većinu aplikanata koji se često pitaju kako bi ono trebalo da izgleda, šta bi motivaciono pismo trebalo da sadrži i kako da ubijede one koji biraju da su baš oni osobe koje traže. 

Internet je pun web stranica koje nude savjete i trikove za pisanje takvih pisama. Jednostavno upisujući „motivaciono pismo“ bićete zasuti bezbrojnim primjerima različitih motivacionih pisama i kada su struktura, ali i sadržaj u pitanju. 

Ovaj članak će se fokusirati na nekoliko ključnih tačaka izvučenih iz ličnog iskustva koje su dokazano efektivne i za nadati se da će i vama biti korisne. 

Potrudite se, uradite svoj dio posla! 

Prije nego što počnete sa pisanjem motivacionog pisma najbolje je da saznate što je više moguće o organizaciji koja nudi određenu aktivnost za koju ste zainteresovani. Obično su web stranice dovoljno informativne i jasno možete zaključiti o misiji i viziji organizacije, njihovim očekivanjima, kvalifikacijama koje zahtjevaju od onih koje angažuju i čemu se nadaju od budućih saradnika. 

Znanje o zahtjevima, glavnim projektima, aktivnostima i filozofiji organizacije će vam dati ideju na šta biste trebali da obratite najviše pažnje pri pisanju pisma.  

Ideje i glavne tačke 

Počnite tako što ćete zapisati nekoliko glavnih ideja, važne tačke koje želite da obradite u pismu. Kasnije ćete sve bazirati na ključnim tačkama, obogatite ih sadržajem: 

  1. Neka vaši ciljevi budu jasni i nedvosmisleni; 
  1. Zašto mislite da je program na univerzitetu ili neka pozicija u određenoj organizaciji prava baš za vas; 
  1. Fokusirajte se na svoje najjače kvalifikacije, prošlo iskustvo, pogotovo internacionalno jer je ono skoro pa uvijek relevantno, te ostale kvalitete; organizujte srednje paragrafe u smislu kvalifikacija koje su najrelevantnije za program, a možete se referisati i na CV za više detalja; 
  1. Zaključite tako što ćete potvrditi svoj interes i pokažite zahvalnost za priliku da se dokažete u pismu (u nekim prilikama možete tražiti i lični intervju) 

Učinite svoje pismo ličnim i originalnim 

Potrudite se da upoznate one koji čitaju sa vama kao individuom. Zapamtite da je ovo veoma ličan dokument u kojem se od vas očekuje da dokažete da ste različiti od ostalih aplikanata i da po svojim kvalitetima, sposobnostima i kvalifikacijama više od njih zaslužujete da učestvujete u određenom programu ili aktivnosti. Iako je nekada od koristi imati primjere kako su to radili drugi ljudi, ipak se cijeni ako vaše pismo nije kopija, pokušajte biti originalni, biće vam od koristi! Po svaku cijenu izbjegnite samohvalu koja je svrha sama sebi, referišite se samo na kvalifikacije u odnosu na ono što se od vas traži i očekuje. Niko ne želi pismo u kojem će mu se predstaviti superjunak, već objektivna i realistična osoba. 

Prvi utisak 

Bez obzira da li se radi o izgledu vašega pisma, načinu na koji je organizovano i struktuirano kada su paragrafi u pitanju, veličina slova, dužina pisma ili čak prvi paragraf, prvi utisak je uvijek bitan! 

Budite profesionalni i konzistentni 

Budite profesionalni kada je u pitanju format pisma, stil i gramatika. Provjerite gramatičke greške i budite konzistentni u korištenju veličine slova i sl. 

Mišljenja drugih i savjeti za dobro i efikasno motivaciono pismo i propratno pismo

Uvijek je dobra ideja pitati prijatelja, profesora ili nekoga ko je već imao slično iskustvo, za savjet. Obično je veoma lahko stupiti u kontakt sa osobama koje su već prošle proceduru na istom programu ili za rad u istoj organizaciji, te vam oni mogu dati savjet šta da dodate ili oduzmete iz svoga motivacionog pisma. U svakom slučaju, budite originalni i nemojte kopirati druge! 

Sve prethodno navedeno dokazano efektivno djeluje i može vam pomoći da napišete dobro motivaciono pismo i propratno pismo, ali na kraju, vaša ličnost, iskustvo i znanje su ono što je odlučujuće. Dobro motivaciono pismo će uvijek biti uspješno ako je aplikant zaista zainteresovan i voljan da postigne određeni cilj. Ono što vam je zaista potrebno jeste samopouzdanje i upornost. Ako ne uspijete prvi put, nije kraj, to je samo još jedno iskustvo koje će vas učiniti mudrijima za naredni put. 

U svakom slučaju, sretno!