Ostvarivanje YouTube zarade

Ostvarivanje YouTube zarade

YouTube platforma predstavlja izuzetno popularno mjesto za objavljivanje video sadržaja i sticanje zarade putem oglašavanja. Mnogi ljudi širom svijeta su uspjeli da izgrade karijeru na YouTube-u i postanu uticajne ličnosti na internetu, dok su se drugi opredijelili za to da svoje hobije, talente i vještine pretvore u unosan posao. Međutim, čak i ako radite mnogo, ostvarivanje YouTube zarade nije lahko ako ne znate šta radite.

Ostvarivanje YouTube zarade

Ostvarivanje zarade na YouTube-u je moguće na različite načine, a jedan od najpopularnijih je putem YouTube partnerstva. Ovaj program omogućava kreatorima sadržaja da prikažu oglase na svojim videima i zarade novac od prikaza i klikova na oglase.

Prvi korak ka ostvarivanju zarade na YouTube-u je otvaranje kanala. Kanal možete otvoriti besplatno i vrlo jednostavno. Nakon otvaranja kanala, trebate početi sa objavljivanjem sadržaja koji će biti zanimljivi za vašu publiku. Sadržaj koji objavljujete može biti bilo koja tema koja vas zanima, ali najvažnije je da bude zanimljiv i privlačan za vašu publiku.

Jedan od načina za ostvarivanje zarade na YouTube-u je kroz reklamiranje proizvoda i usluga. Kada postanete popularni, možete se povezati sa različitim kompanijama koje će vas angažovati da promovišete njihove proizvode ili usluge u vašim videima. Ovo se obično radi putem sponzorisanih sadržaja i oglašavanja.

Uslovi za unovčavanje kanala

Kako bi se postao YouTube partner, kreator sadržaja mora ispuniti nekoliko uslova.

Prije svega, potrebno je da ima kanal sa najmanje 1.000 pretplatnika i 4.000 sati gledanja u proteklih 12 mjeseci.

Također, kanal mora biti u skladu sa YouTube smjernicama i pravilima, što znači da ne smije sadržavati ilegalne, nasilne ili uvredljive sadržaje.

Pravila za unovčavanje kanala

Youtube je propisao striktna pravila za unovčavanje kanala:

  1. Pridržavajte se YouTubeovih pravila za unovčavanje kanala.
    1. To je zbirka pravila i smjernica koja vam omogućuje unovčavanje na YouTubeu. Dužni ste pridržavati ih se kad prihvatite partnerski ugovor s YouTubeom.
  2. Živite u državi/regiji u kojoj je dostupan Partnerski program za YouTube.
  3. Vaš kanal nema nijednu aktivnu opomenu zbog kršenja smjernica zajednice.
  4. Provjerite je li za vaš Google račun uključena potvrda u dva koraka.
  5. Trebate imati jedan aktivan AdSense račun koji ćete povezati sa svojim kanalom ili ga trebate postaviti u YouTube studiju ako ga još nemate (samo izradite novi AdSense račun u YouTube studiju – saznajte više).

Opcije za ostvarivanje zarade na YouTube

Zaradu na YouTubeu možete ostvarivati putem sljedećih opcija:

Prihodi od oglašavanja: ostvarite prihod od oglasa na stranici za gledanje i oglasa feeda Shortsa.

Članstvo za sponzorevaši članovi redovnim mjesečnim uplatama ostvaruju pristup posebnim pogodnostima koje nudite.

Shoppingvaši obožavatelji mogu pregledavati i kupovati proizvode, naprimjer robu iz vaše trgovine na YouTubeu.
Super Chat i Super naljepnicevaši obožavatelji mogu platiti da bi istaknuli svoje poruke ili animirane slike u streamovima chata.

Super zahvala: obožavatelji mogu platiti da bi istaknuli svoju poruku u odjeljku komentara na vašem videozapisu.

Prihod od YouTube Premiuma: primajte dio naknade za pretplatu koju pretplatnici YouTube Premiuma plaćaju da bi mogli gledati vaše sadržaje.
YouTube zarada, opcije za kreatore

YouTube zarada i porezna obaveza

Ostvarivanje zarade na YouTubeu ili primanje bonusa za Shorts videozapise izvrsni su načini za dobivanje nagrada za objavljivanje kvalitetnog i zanimljivog sadržaja na platformi.

Imajte na umu da na prihod ostvaren od unovčavanja videozapisa na YouTubeu možda trebate platiti porez u svojoj zemlji prebivališta. Detaljne upute zatražite od lokalne porezne uprave.

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.