Kako monetizovati Youtube kanal

Kako monetizovati Youtube kanal

Ukoliko vaš kanal ispunjava uslove za unovčavanje i ukoliko želite da ostvarujete prihod od svoga autorskog sadržaja na YouTubeu, onda morate da budete svjesni da postoje stroga pravila unovčavanja sadržaja na YouTubeu. U nastavku govorimo o tome kako monetizovati Youtube kanal. Pravila o kojima govorimo primjenjuju se ravnopravno na sve autore, na one koji se žele prijaviti za uključivanje partnerski program i na sve one koji primaju bonuse za Shorts videozapise iz Fonda YouTube Shorts.

Ako želite unovčavati videozapise uz pomoć oglasa, oni moraju biti usklađeni sa smjernicama za sadržaj prikladan za oglašivače.

Mnogo je pravila, ali prvenstveno se trebate osloniti na moral i poštenje, te pravedan odnos prema drugim autorima. Također, trebate pažljivo pročitati i svako pravilo koje pred vas postavlja Youtube zato što se uz pomoć tih pravila provjerava je li kanal prikladan za unovčavanje. Youtube redovno provjeravaju pridržavaju li se kanali s uključenim unovčavanjem tih pravila.

Kako monetizovati Youtube kanal i minimalni preduvjeti za pridruživanje

  1. Pridržavajte se svih YouTubeovih pravila za unovčavanje kanala o čemu govorimo u nastavku.
    • YouTubeova pravila za unovčavanje kanala skup su pravila koja omogućuju unovčavanje sadržaja na YouTubeu. Kao YouTube partner sklopili ste ugovor koji uključuje pravila Partnerskog programa za YouTube i obvezuje vas na pridržavanje pravila unovčavanja da biste mogli ostvarivati zaradu na YouTubeu.
  2. Živite u zemlji/regiji u kojoj je dostupan Partnerski program za YouTube.
  3. Vaš kanal nema nijednu aktivnu opomenu zbog kršenja smjernica zajednice.
  4. Tokom proteklih 12 mjeseci vaši su javni videozapisi ostvarili više od 4000 važećih sati gledanja.
  5. Imate više od 1000 pretplatnika.
  6. Imate povezani AdSense račun.

Šta se provjerava pri pregledu kanala

Youtube provjerava je li sadržaj koji najbolje predstavlja vaš kanal usklađen sa pravilima. Budući da ne može provjeriti svaki videozapis, Youtube se obično usredotočuje na sljedeće elemente kanala:

  • glavnu temu
  • najgledanije videozapise
  • najnovije videozapise
  • najveći udio vremena gledanja
  • metapodatke videozapisa (uključujući naslove, minijature i opise).

Prethodno navedeni elementi samo su primjeri sadržaja koji se pregledaju. Moguće je da se provjeravaju i druge dijelovi kanala da bi se utvrdilo je li on u potpunosti usklađen sa pravilima.

Vaša zarada od YouTubea i porezna obveza

Ostvarivanje zarade na YouTubeu ili primanje bonusa za Shorts videozapise izvrsni su načini za dobivanje nagrada za objavljivanje kvalitetnog i zanimljivog sadržaja na platformi. Imajte na umu da na prihod ostvaren od unovčavanja videozapisa na YouTubeu možda trebate platiti porez u svojoj zemlji prebivališta. Detaljne upute zatražite od lokalne porezne uprave.

Sada kada znate kako monetizovati Youtube kanal, pogledajte i naše OSTALE članke vezane za YOUTUBE.


Posted

in

by