Spisak sudskih tumača

Spisak sudskih tumača

Sudski tumači su važan dio sudskog procesa koji osiguravaju da svi sudionici u suđenju mogu razumjeti i komunicirati jedni s drugima. Oni se bave prevođenjem i tumačenjem različitih dokumenata i govora, što je neophodno za pravedno suđenje. Ovaj članak sadrži kontakt podatke sudskih tumača iz vaše regije, grada ili općine. Ali ko su sudski tumači i možete li sami prevesti dokument sa stranog jezika?

Ko su sudski tumači

Sudski tumači su stručnjaci koji se bave prevođenjem i tumačenjem različitih dokumenata. Oni su važan dio sudskog procesa koji osigurava da svi sudionici u suđenju mogu razumjeti i komunicirati jedni s drugima.

Postoje dva glavna tipa sudskih tumača: pisani prevoditelji i usmeni prevoditelji. Pisani prevoditelji se bave prevođenjem pisanih dokumenata, kao što su sudski spisi, ugovori i drugi službene dokumenti. Usmeni prevoditelji se bave prevođenjem usmenog govora tokom suđenja i svjedočenja.

Sudski tumači moraju imati odgovarajuću obrazovnu i stručnu spremu, te moraju proći odgovarajuće testove i certificiranja da bi postali sudski tumači. U nekim zemljama, sudski tumači moraju biti registrirani i podvrgnuti redovnom nadzoru i obrazovanju kako bi ostali licencirani.

Sudski tumači su važan dio sudskog procesa i osiguravaju da se informacije prenose točno i potpuno, što je neophodno za pravedno suđenje.

Spisak sudskih tumača

U nastavku odaberite jezik za koji vam je potreban sudski tumač koji će prevesti vaš dokument sa stranog jezika ili na strani jezik, kako bi dokument mogli upotrebljavati u pravnom prometu:

Napomena

Ukoliko u ovome članku ne pronađete sudskog tumača za jezik za koji vam je potreban ili niste u mogućnosti preuzeti dokument sa kontakt detaljima o sudskim tumačima sa liste s navedenog popisa, možete kontaktirati Federalno Ministarstvo pravde na adresu: Federalno ministarstvo pravde, Valtera Perića 15, BiH – 71000 Sarajevo ili pozvati na telefon + 387 (0)33 213 151, odnosno zatražiti da vam se popis naknadno dostavi elektronskom poštom.

Ukoliko ovaj spisak ne odgovara spisku na web stranici Federalnog ministarstva pravde, validan je spisak Ministarstva.

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.