Dopuštenje za upotrebu tuđeg sadržaja na YouTube

Dopuštenje za upotrebu tuđeg sadržaja na YouTube

Ako u svoj videozapis na YouTube planirate uključiti materijal zaštićen autorskim pravima, prethodno trebate tražiti dopuštenje za to. YouTube vam ne može dati ta prava, a ne može vam pomoći ni u pronalaženju strana koje bi vam ih mogle dati. Taj postupak trebate istražiti i obaviti sami ili uz pomoć pravnika. U nastavku saznajte više informacija o tome kako dobiti dopuštenje za upotrebu tuđeg sadržaja na Youtube.

Na primjer, YouTube vam ne može dati prava za upotrebu sadržaja koji je već prenesen na web-lokaciju. Ako želite upotrijebiti tuđi YouTube videozapis, obratite se direktno toj osobi. Neki autori na svojim kanalima navode kako im se možete obratiti.

Jedno od najjednostavnijih rješenja za pronalaženje pozadinske muzike ili zvučnih efekata za vaše YouTube videozapise nudi YouTubeova Audiozbirka. U njoj možete pronaći muziku koju možete besplatno upotrebljavati.

Ako u svom videozapisu planirate upotrijebiti tuđu muziku, saznajte više o opcijama za to:

Kako mogu licencirati sadržaj trećih strana?

Prije prijenosa videozapisa na YouTube morate pribaviti prava za sve elemente u videozapisu. Ti elementi uključuju muziku (čak i ako se ona samo reproducira u pozadini), videoisječke, fotografije itd.

Najprije se direktno obratite vlasnicima autorskih prava ili nositeljima prava i dogovorite licencu koja odgovara vašem načinu upotrebe.

Zatim provjerite licencu. Licence sadrže eksplicitno dopuštenje za upotrebu sadržaja, a često uključuju i ograničenja upotrebe sadržaja. Za svaki licencni sporazum zatražite pravni savjet da biste bili sigurni koja su vam prava dodijeljena, a koja je prava vlasnik zadržao za sebe.

I YouTubeova zbirka o kojoj smo ranije govorili može vam poslužiti kao izvor besplatnih zvučnih efekata za upotrebu u videozapisima u skladu s navedenim uvjetima.

Napomena: ako izvodite obradu pjesme, trebate pribaviti dopuštenje od vlasnika autorskih prava (tj. tekstopisca ili diskografske kuće). Možda će vam trebati i dodatne licence za reprodukciju izvorne zvučne snimke, uključivanje pjesme u videozapis ili prikaz stihova.

Zašto je uklonjen ili blokiran sadržaj za koji imam dopuštenje za upotrebu?

Ako imate prava za upotrebu materijala zaštićenog autorskim pravima u svome videozapisu, obavijestite vlasnika originalnog sadržaja o naslovu i URL-u svoga videozapisa. Taj vam postupak može pomoći da izbjegnete neopravdano uklanjanje ili blokiranje.

Ako je videozapis greškom uklonjen na temelju obavijesti o uklanjanju zbog kršenja autorskih prava, možete učiniti sljedeće:

  • zatražiti povlačenje od polagatelja prava
  • poslati odgovor na pritužbu.

Ako je vaš videozapis blokiran zbog polaganja prava putem Content ID-ja koje smatrate neopravdanim:

  • možete osporiti to polaganje prava.

Međutim, prije nego što pošaljete osporavanje ili odgovor na pritužbu, postavite si nekoliko pitanja:

  1. Jeste li vlasnik autorskih prava na materijal u svome videozapisu?
  2. Imate li dopuštenje odgovarajućih vlasnika autorskih prava za sav materijal trećih strana u svome videozapisu?
  3. Može li se na vaš videozapis primijeniti pravilo poštene upotrebe, poštenog postupanja ili sličan izuzetak u skladu s primjenjivim zakonom o autorskim pravima?

Ako se na vaš videozapis primjenjuje neki od iznad navedenih uslova, možete istražiti koji je najprikladniji postupak osporavanja ili zatražiti savjet advokata. U suprotnom možda kršite zakone o autorskim pravima.

Zašto je uklonjen sadržaj koji sam ja snimio ili kupio?

Činjenica da ste kupili sadržaj ne daje vam pravo da ga prenesete na YouTube. Čak i ako navedete vlasnika autorskih prava, objavljivanje videozapisa koji uključuje sadržaj koji ste kupili i dalje može predstavljati kršenje zakona o autorskim pravima.

Pored toga, činjenica da ste samostalno snimili sadržaj ne znači nužno da imate sva potrebna prava za njegov prijenos na YouTube. Ako vaš snimak uključuje tuđi materijal zaštićen autorskim pravima, kao što je muzika zaštićena autorskim pravima koja se čuje u pozadini, i dalje trebate imati dopuštenje odgovarajućih vlasnika prava.

Zašto je YouTube dopustio zlonamjernom polagatelju prava da ukloni moj videozapis?

YouTube poduzima mjere za rješavanje slučajeva zloupotrebe ili pogrešaka u postupcima uklanjanja. Iako YouTube ne komentariše određene slučajeve ili postupke, njihovi uposlenici i sistemi redovno istražuju zloupotrebu njihovih alata i postupaka za autorska prava. Provodi se politika nulte tolerancije prema zlonamjernim polagateljima prava.

Zloupotreba postupka za autorska prava (u slučaju uklanjanja i ulaganja odgovora na pritužbu) može dovesti do ukidanja računa.

Trudimo se donijeti vam korisne informacije kako biste se zaštitili i dobili maksimum od svoga krativnog rada štiteći svoja autorska prava. U tom cilju smo pisali o tome šta je potrebno da dobijete dopuštenje za upotrebu tuđeg sadržaja na YouTube.

Podržite rad Pravnog bloga i podijelite naše članke. 🙂