Kleveta na Youtube

Kleveta na Youtube

Zakoni o kleveti razlikuju se u svakoj zemlji, no obično se odnose na neistinit sadržaj koji šteti ugledu druge osobe ili kompanije. Kleveta na Youtube je veliki problem i mi želimo da vam pomognemo da zaustavite klevetnika!

O tome šta je kleveta i kako se zaštititi od klevete, pisali smo i ranije.

Šta je kleveta

Iako se definicija klevete razlikuje u različitim dijelovima svijeta, kleveta općenito podrazumijeva svaku neistinitu izjavu koja narušava nečiji ugled ili čija je posljedica društveno izopćenje ili izbjegavanje oklevetane osobe. Kleveta na Youtube je veoma česta i zato je veoma značajno da znate kako da se zaštitite.

Šta će Youtube uraditi u slučaju prijave klevete

U postupku blokiranja sadržaja s klevetom Youtube će razmotriti zakonske propise iz navedene oblasti, a u nekim slučajevima će se radi utvrđivanja istine posegnuti i za sudskim odlučivanjem. Kako bi Youtube mogao obraditi zahtjev za blokiranje sadržaja zbog klevete, žalba koju podnesete na OVOME OBRASCU mora biti tačno određena i dokazana legitimnim i istinitim dokaznim sredstvima. To podrazumjeva da ste u obavezi da objasnite zašto vjerujete da izjave koje je neko objavio, a tiču se vas, nisu istinite i kako štete vašem ugledu.

Uklanjanje štetnog sadržaja

U nekim slučajevima doći će od uklanjanja štetnog sadržaja jer je kleveta na Youtube veoma ozbiljan problem. Budući da procesi koji povodom ovih žalbi mogu da budu dugotrajni i komplikovani, Youtube savjetuje da se prvo obratite onima koji su objavili sporni sadržaj.

Šta ako ne možete stupiti u kontakt sa klevetnikom

Ako ne možete stupiti u kontakt s tom osobom, provjerite ispunjava li sporni videozapis uvjete za uklanjanje zbog kršenja pravila o privatnosti ili uznemiravanju.

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.