7 savjeta kako da prevaziđete strah od javnog nastupa

7 savjeta kako da prevaziđete strah od javnog nastupa

Vjerovatno ste već čuli kako je „pozitivna trema“ pred javni nastup dobra i kako ona može doprinijeti tome da vaš nastup bude kvalitetniji. Međutim, kao i sa ostalim ljudskim aktivnostima, i javni nastup je nešto za šta se čovjek može pripremati i što može trenirati. Na taj način, možemo isprogramirati naše živce da rade za nas, a ne protiv nas! Nervoza i napetost pred nastup mogu da se usmjere u drugom pravcu, te da vam daju dodatnu energiju koja će ishoditi odličnim nastupom! Nakon što pročitate 7 savjeta kako da prevaziđete strah od javnog nastupa, pročitajte i kako napisati dobar motivacioni govor.

Savršeno je normalno da osjećate uzbuđenje, ali nervoza ne smije da vas obuzme i da postane dominantni element vašeg nastupa. 

Međutim, ukoliko se dogodi, a svima se može i vjerovatno se svima događalo, da osjetite da negativni osjećaji prevladavaju, sjetite se ovih sedam savjeta koji vam mogu biti od koristi! 

  1. Strah ili napetost? 

Kako smo rekli u uvodu, moramo naučiti da kontrolišemo svoje osjećaje. Tome će uveliko pomoći vježba jer vježbanjem utičemo na svoje samopouzdanje, sigurniji smo u sebe i u ono što govorimo. Kao što smo u uvodu napomenuli, moramo naučiti da kontrolišemo napetost i da taj pojam razdvojimo od straha! Osjećaj panike pred početak nastupa je samo napetost zbog nečega što ne možete u potpunosti kontrolisati. To nije strah, reakcija na stvarnu, postojeću prijetnju. Kada stanete pred publiku, niste u opasnosti. Svakako, možete se osramotiti, ali svako ko je ikada javno govorio, zna da je to nešto što svima može da se dogodi… Ali vaš život ne zavisi od toga. Dakle, napeti ste, nije vas strah, to je velika i značajna razlika. 

  1. Neka javni nastup i vaša prezentacija predstavljaju radost i uzbuđenje 

Prezentiranje i javni nastup ne moraju da budu bolno iskustvo. Prije nego što počnete, možete sami sebe da ubijedite da će biti zanimljivo, a dobrom pripremom, možete se pobrinuti da jednako zanimljivo bude i onima koji vas slušaju. 

  1. Budite strastveni u onome što radite 

Zapamtite, publika mora da osjeti da ste strastveni  u onome što govorite inače neće biti sigurni u vas i nećete doprijeti do njih. Fokusirajte se na poruku koju želite da im prenesete, a ne na napetost koju eventualno osjećate. Zanimljivo je, ali inspirativnost je zarazna… Vaša publika će se mnogo više unijeti u ono što govorite ako ste inspirativni i ako vjeruju u ono što govorite, ako osjete iskrenu strast. Entuzijazam je izrazito efektivna prezentacijska strategija. Strast pobjeđuje napetost svaki put! 

  1. Publika je obično na vašoj strani 

Jeste li ikada prisustvovali nespretnoj i nesretnoj prezentaciji gdje onome koji govori većina krvi prolazi kroz obraze i izgleda kao da će svakog trenutka da se onesvijesti? To je obično neugodno iskustvo i rijetko ko uživa u tome. Publika želi da čuje dobre i zanimljive informacije koje će im biti od koristi, niko ne želi da vidi kako pravite budalu od sebe… Ukoliko se vi osjećate neugodno, isti osjećaj ćete prenijeti i na njih. Zapamtite, oni su tu zato što žele da čuju ono o čemu govorite. Ne morate da zamišljate da su panjevi… Oni su još običniji od toga, oni su samo ljudi poput vas. 

  1. Uvijek imajte na umu cilj svoje prezentacije 

Uvijek mislite na cilj svoje prezentacije i nemojte da lutate. Držite se strategije, budite koncizni, jasni i nedvosmisleno interpretirajte svoje slajdove, pozovite ljude da poduzmu određene aktivnosti ili im jednostavno slikovito predočite informacije za koje vam je stalo da ih imaju. 

  1. Biće gotovo prije nego što mislite 

Ako to radite sa strašću, ako ste posvećeni onome što govorite i ako implementirate sve korake iz svoje strategije za datu prezentaciju, vrijeme će jednostavno proletjeti! Kao i sve drugo u životu i vaš javni nastup će brzo da prođe, iskoristite vrijeme koje imate na najbolji mogući način. Neka to bude na obostrano zadovoljstvo, i vas i onih koji vas slušaju. 

  1. Važnost pripreme je od neizmjernog značaja 

Ne možemo naglasiti dovoljno važnost pripreme! Priprema je ključ uspjeha! Jednostavno, koliko god da ste talentovan govornik ili šoumen, nedostatak pripreme će da se primjeti. To je ono što čini razliku između dobrih i prezentacija o kojima se priča! 

Zaključak 

Bilo je to 7 savjeta kako da prevaziđete strah od javnog nastupa. Ubijedite sebe u ono što već znate, morate vjerovati u činjenicu da imate šta da kažete ljudima! Ubijedite sebe da je poruka koju prenosite značajna i da drugi žele da vas slušaju. To će otjerati napetost i skinuće vam teret sa leđa. Osjećajte se osnaženi vremenom i energijom koje ste uložili u prezentaciju. Ne dopustite da se vaš mozak poigra sa vama i stane vam na put u misiji mijenjanja svijeta nabolje!