Šta je Dejtonski sporazum i kad je potpisan Dejtonski sporazum

Šta je Dejtonski sporazum i kad je potpisan Dejtonski sporazum

Iako je službeni naziv “Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini“, u praksi se najčešće naziva Dejtonski sporazumDejtonski mirovni sporazum ili kolokvijalno Dejton. U ovom članku govorimo o tome šta je Dejtonski sporazum i kad je potpisan Dejtonski sporazum.

Šta je Dejtonski sporazum

Dejtonski sporazum je pravni akt sporazumnog karaktera parafiran 21.11.1995. godine u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio.

Potpisivanju su prethodili mnogobrojni napori i pregovori, domaćih i međunarodnih faktora, a sve sa ciljem da bi se zvanično prekinuo Rat u Bosni i Hercegovini.

Osnovni cilj Sporazuma je kreiranje okvira kako bi strane potpisnice mogle regulirati svoje odnose u skladu s načelima koja su izložena u Povelji Ujedinjenih naroda, kao i s Helsinškim završnim dokumentom i drugim dokumentima Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi.

U skladu sa Sporazumom, strane su dužne posebno potpuno poštovati međusobnu suverenu jednakost, rješavati sporove mirnim putem, te se suzdržati od svake akcije prijetnjom ili upotrebom sile ili na drugi način, protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države.

Kada je potpisan Dejtonski sporazum

Iako se naziva Dejtonski sporazum, po mjestu gdje je parafiran, u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo, Dejtonski sporazum je potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14.12.1995. godine.

Glavni učesnici cjelokupnog procesa su bili bosanski predsjednik Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik SlobodanMilošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sadašnja administrativna podjela Bosne i Hercegovine i sastav vlade bili su neki od rezultata dogovora.

Tekst Ustava BiH predstavlja Aneks 4 usvojenog mirovnog sporazuma, a njime je Bosna i Hercegovina transformirana u složenu i decentraliziranu državnu tvorevinu s dva entiteta – Federacijom BiH i Republikom Srpskom.

Izvorni tekst Ustava BiH napisan je na engleskom jeziku.

Dejtonski sporazum danas

Dejtonski mirovni sporazum danas je po mnogima prevaziđen i kritikuju ga uglavnom sve tri bosanske strane, mada se službena srpska politika iz Banja Luke protivi njegovoj promjeni, videći u njoj rušenje Republike Srpske, koja je kao pojam sporazumom i formalno potvrđena.

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.