Šta je Impeachment

Šta je Impeachment

Šta je Impeachment? Impeachment je proces koji se koristi u nekim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, za optužbu visokog dužnosnika vlade, obično predsjednika ili sudije Vrhovnog suda, za zločine ili druga krivična djela.

Opširnije na temu Impeachment – impičment, pisali smo ranije, gdje smo detaljno naveli i koji su razlozi za impeachment, procedura za impeachment, te pravni osnov.

Procedura za Impeachment

To je odgovarajuća procedura za oduzimanje dužnosti određenog dužnosnika i uklanjanje ga sa službe.

Impeachment se obično sprovodi putem pravosudnog postupka u parlamentarnim ili kongresnim tijelima, gdje se optuženik suočava sa optužbama i ima priliku da se brani.

Ako je optuženik proglašen krivim nakon impeachment postupka, on ili ona gubi dužnost i više nije u stanju da obavlja dužnost.

Impeachment u Sjedinjenim Američkim Državama

U Sjedinjenim Državama, postupak impeachmenta se vodi pred Kongresom.

Ako Kongres odluči da postoji dovoljno dokaza za optužbu, predsjednik ili sudija se smatra optuženima i stavlja se na suđenje pred Senatom, gdje se donosi odluka o krivnji ili nevinosti.

Ako je optuženi osuđen, njegova dužnost se smatra prestala i on/ona gubi svoj položaj.

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.


Posted

in

by