Odgovornost autora na Youtube

Odgovornost autora na Youtube

YouTube vjerovatno ne bi postojao ili barem ne bi imao isti značaj da ne postoje autori koji svojom kreativnošću, znanjem ili nekom drugom sposobnošću oplemenjuju vrijeme gledaoca ili vas jednostavno zabavljaju i pomažu da provedete vrijeme uživajući u sadržaju. Autori postaju sve veća i uticajnija zajednica čiji dometi ne mogu biti određeni, budući da je sve veći broj korisnika ove platforme, ali i briljantnih autora koji nude sadržaje koji se ne mogu naći nigdje drugo. Zbog toga Youtube mora da traži načine da se ta zajednica sačuva od štetnih uticaja i osoba, te se odgovornost autora na Youtube postavlja kao sve značajnije pitanje.

Na Pravnom blogu smo govorili i o drugim pitanjima vezanim za Youtube, posebno o autorskim pravima, te vam preporučujemo da pročitate i te članke.

Ukoliko odlučite da izradite korisnički račun na Youtube, što je uslov za formiranje kanala i objavljivanje sadržaja, obavezni ste prihvatiti smjernice zajednice.

Primjeri kršenja uslova koji za sobom povlače odgovornost autora na Youtube

Između ostalog, na Youtube je zabranjeno lažno predstavljanje kao drugi kanal, što suštinski znači da određeni kanal kopira profil, pozadinu ili generalni izgled drugog kanala, ali želi to predstaviti kao da je to poseban i originalan kanal.

Još jedan oblik lažnog predstavljanja je predstavljanje kao druga osoba, što podrazumjeva da se objavljuje sadržaj čija je namjena da izgleda kao da ga objavljuje neko drugi.

Ako primijetite sadržaj koji krši ta pravila, imate opciju da ga prijavite. Još jedna korisna opcija koju koristite u slučaju da smatrate da se neko lažno predstavlja kao vaš kanal ili kao kanal nekog drugog autora. U tom slučaju, slijedite upute na slijedećem LINK-u. 

Prevaranti se služe raznim načinima kako bi zloupotrijebili tuđi kanal ili sadržaj, te koriste iste nazive i slike kanala, s tim što umetnu određeni razmak u nazivu kanala ili zamijene neko slovo, zatim koriste tuđe ime i prezime, korisničko ime, slike, brendove, logo i druge podatke s ciljem varanja drugih kako bi pomislili da je to neka druga osoba ili neki drugi kanal.

Posebno su izraženi “kanali obožavatelja”, gdje prevaranti zapravo bespravno objavljuju ukradene sadržaje i ponovo prenose njegove sadržaje.

Što se događa sa sadržajima i autorima koji krše pravila

Svakako vam preporučujemo da objavljujete samo originalni sadržaj ili tuđi sadržaj uz odobrenje i poštivanje pravila zajednice. Međutim, ako se dogodi da prekršite ta pravila, namjerno ili nenamjerno, Youtube će ukloniti vaš video i obavijestiti vas o tome putem e-maila. Ako je to prvi prekršaj, vjerojatno ćete dobiti upozorenje i nećete biti sankcionisani. Međutim, ukoliko ponavljate prekršaj, vaš će kanal možda dobiti opomenu. Ako u periodu od 90 dana primite tri opomene, vaš kanal će biti ukinut.

Vaš kanal ili račun može biti ukinut u slučaju da se smjernice zajednice opetovano krše ili ako se krše uslovi pružanja usluge. Međutim, nemojte da vas odredbe o upozorenjima zavaraju i da pomislite da Youtube ne može vaš kanal ukinuti i zbog jednog slučaja grube zloupotrebe ili ako je kanal namijenjen za kršenje pravila. 

Zaštita YouTube zajednice

Svi autori koji svoje sadržaje objavljuju na najuticajnijoj platformi za ovaj način izražavanja, u skladu sa svojim uticajem na gledaoce širom svijeta trebaju da postupaju odgovorno i savjesno. Youtube poduzima korake kako bi konstantno vršio procjenu sadržaja i autora koji imaju nepovoljan utjecaj na korisnike, zajednicu, zaposlenike, te u skladu s tim su u mogućnosti poduzeti radnje potrebne za zaštitu zajednice.

Osim sadržaja koji se prenose na YouTube, do sankcija može dovesti i zlonamjerno izazivanje štete za druge osobe, učestvovanje u zlostavljanju ili nasilju, iskazivanje okrutnosti ili prijevarno ponašanje koje dovodi do stvarnih štetnih posljedica.

Iako je takvo ponašanje rijetko, može izazvati dalekosežne posljedice za YouTube zajednicu te potencijalno dovesti do urušavanja povjerenja između autora, korisnika i oglašivača.

Teški prekršaji koji izazivaju veliku štetu za zajednicu mogu dovesti do mjera koje izlaze iz standardnog okvira provođenja pravila. Ta ograničenja mogu uključivati sljedeće:

  • YouTube Originals i YouTube Spaces: možemo obustaviti, ukinuti ili ukloniti YouTube Originals i možete izgubiti pristup gostujućem studijima YouTube Spaces i virtualnim okupljanjima.
  • Unovčavanje, upravljanje partnerima i promotivne prilike: vaš kanal može izgubiti mogućnost posluživanja oglasa i ostvarivanja prihoda te može doći do njegovog isključivanja iz Partnerskog programa za YouTube, što uključuje gubitak pristupa upravljanju za partnere i podršci za autore. Možemo vas isključiti i iz YouTube Select grupa.
  • Preporuke videozapisa: vaši videozapisi možda više neće ispunjavati uvjete za pojavljivanje u preporukama na YouTubeu te će možda izgubiti pogodnosti poput pojavljivanja na početnoj stranici, kartici Aktualno ili u preporukama na popisu Pogledajte sljedeće.