Šta je kapara

Šta je kapara

Šta je kapara? Kapara je novčana suma koja se plaća kao zalag pri kupovini nekretnine ili kod rezervacije nekog mjesta ili usluge.

Ukoliko ste zainteresovani šta znače određeni pravni pojmovi, posjetite poseban odjeljak naše stranice posvećen pravnim pojmovima.

Šta je kapara

Kapara se obično plaća kao znak namjere da se kupovina ili rezervacija zaista realizuje i služi kao zaštita prodavca ili pružaoca usluge.

Ako kupac ili korisnik usluge odustane od kupovine ili rezervacije, kapara se obično gubi i ne vraća se.

Međutim, u nekim slučajevima, kapara se može vratiti ukoliko dođe do određenih okolnosti koje onemogućavaju realizaciju kupovine ili rezervacije, kao što su neispravnost nekretnine ili promjena u planovima pružaoca usluge.

Kada se kapara ne vraća, a kada se kapara vraća

Kapara se obično ne vraća u sljedećim slučajevima:

  1. Ako kupac odustane od kupovine nekretnine ili od rezervacije usluge: U ovom slučaju, kapara se obično gubi kao znak da se kupac ili korisnik usluge odrekli prava na kupovinu ili rezervaciju.
  2. Ako prodavac ili pružalac usluge odustane od prodaje ili pružanja usluge: Ako prodavac ili pružalac usluge odluči da ne prodaje nekretninu ili pruža uslugu, kapara se obično vraća kupcu ili korisniku usluge.
  3. Ako se kupovina ili rezervacija ne može realizovati zbog neispravnosti nekretnine ili promjena u planovima pružaoca usluge: U ovom slučaju, kapara se obično vraća kupcu ili korisniku usluge.

Međutim, treba imati na umu da se pravila o vraćanju kapare mogu razlikovati od slučaja do slučaja i da je važno pročitati ugovor o kupoprodaji ili rezervaciji kako bi se razumjelo kada se kapara vraća i u kojoj iznosu.

Imajte na umu da su ovo informacije na osnovu kojih možete da shvatite pojam kapare, ipak, za potpuno razumijevanje u kontekstu pozitivnih zakonskih propisa, upućujemo vas na Zakon o obligacionim odnosima, član 79.

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.


Posted

in

by