Maglenke kao dnevna svjetla

Maglenke kao dnevna svjetla

Svjetla za maglu su dodatna svjetla na automobilu koja se koriste za vožnju u uslovima loše vidljivosti, kada magla, snijeg ili kiša smanjuju vidljivost. Dnevna svjetla su automobilska svjetla koja se koriste tokom dana, najčešće kada je dovoljno svjetlosti sunca. Postavlja se pitanje, mogu li se maglenke koristiti kao dnevna svjetla?

Kojim propisom se reguliše pitanje svjetala na vozilima

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja u BiH uređuju se osnovni principi međusobnih odnosa i ponašanja učesnika i drugih subjekata u saobraćaju.

Ovim Zakonom regulišu se i osnovni uslovi koje moraju da zadovolje putevi u pogledu bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Detaljno su razrađena pravila saobraćaja na putevima, te obaveze vozača i oprema u vozilu, kao naprimjer obavezna zimska oprema.

Istim propisum regulišu se i druga pitanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima koja su jedinstvena za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine.

U skladu s tim, regulisana je i upotreba svjetala u saobraćaju.

Kratka, dnevna svjetla i duga svjetla

Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju da budu upaljena kratka ili dnevna svjetla.

U vremenu od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na vozilu u saobraćaju na putu, osim kratkih ili dnevnih moraju da budu upaljena svjetla za osvjetljavanje puta.

Za osvjetljavanje puta vozač motornog vozila, u pravilu, upotrebljava duga svjetla.

Kada se koriste kratka svjetla umjesto dugih svjetala

Vozač motornog vozila dužan je da upotrebljava za osvjetljavanje puta kratka svjetla umjesto dugih svjetala:

  1. prije mimoilaženja s drugim vozilom na razdaljini s koje ocijeni da svjetlom svog vozila zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom – kad vozač tog vozila upali kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i gašenjem svjetala upozorava da mu duga svjetla smetaju, uvijek na razdaljini manjoj od 200 m;
  2. za vrijeme kretanja za drugim vozilom na rastojanju od najmanje 100 m da dugim svjetlima svog vozila ne bi zasljepljivao vozača vozila ispred sebe;
  3. za vrijeme dok vozilom prolazi pored organizovane kolone ili povorke pješaka;
  4. kada se kreće putem koji se pruža neposredno pored plovnog puta ili pored željezničke ili tramvajske pruge – u susretu s plovilom, odnosno s vozilom koje se kreće po šinama a koje nailazi iz suprotnog smjera.

Noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač motornog vozila za vrijeme vožnje mora da ima na vozilu upaljena najmanje kratka svjetla za osvjetljavanje puta.

Svjetla za označavanje vozila

Svjetla za označavanje motornog vozila upotrebljavaju se kada je vozilo zaustavljeno ili parkirano na putu.

Ova svjetla moraju da budu upaljena za vrijeme dok su upaljena bilo koja svjetla za osvjetljavanje puta ili posebna svjetla za maglu.

Šta su svjetla za maglu ili maglenke

Svjetla za maglu su dodatna svjetla na automobilu. Ova vrsta svjetala se koriste za vožnju u uslovima loše vidljivosti, kada magla, snijeg ili kiša smanjuju vidljivost.

Ona su montirana niže na automobilu i imaju širi snop svjetlosti nego standardna svjetla, što omogućava bolju vidljivost na putu.

Korišćenje svjetala za maglu može pomoći da se smanje rizici od nesreće tokom vožnje u uslovima loše vidljivosti.

Po magli vozač vomotornog vozila na vozilu treba da ima upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje puta ili svjetla za maglu ili oba svjetla istovremeno.

Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila moraju da budu bijele ili žute boje, a na zadnjoj strani – crvene boje.

Novčanom kaznom od 50,00 KM kazniće se za prekršaj vozač motorna vozila koji po magli ne upotrebljava propisana svjetla.

Vozač će biti kažnjen i ako ta svjetla upotrebljava na način suprotan onome što smo upravo napisali podebljanim slovima.

Šta su dnevna svjetla

Dnevna svjetla su automobilska svjetla koja se koriste tokom dana, najčešće kada je dovoljno svjetlosti sa sunca.

Ova svjetla su namijenjena da pomažu drugim učesnicima u saobraćaju da lakše vide i identifikuju automobil.

Dnevna svjetla su obično jača od standardnih pozicijskih svjetala i obično su montirana na vrhu prednjih svjetala automobila.

Korištenje dnevnih svjetala može pomoći da se smanje rizici od nesreće, jer povećavaju vidljivost automobila na putu.

Mogu li se maglenke koristiti kao dnevna svjetla

Kako bismo izveli zaključak o tome mogu li se svjetla za maglu ili maglenke koristiti kao dnevna svjetla, razmotrićemo odredbe Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH.

Posebno ćemo obratiti pažnju na odredbe koje se odnose na upotrebu svjetala na vozilima i kaznene odredbe.

Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju da budu upaljena kratka ili dnevna svjetla.

Noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač motornog vozila za vrijeme vožnje mora da ima na vozilu upaljena najmanje kratka svjetla za osvjetljavanje puta.

Po magli vozač vomotornog vozila na vozilu treba da ima upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje puta ili svjetla za maglu ili oba svjetla istovremeno.

Novčanom kaznom od 50,00 KM kazniće se za prekršaj vozač motornog vozila koji po magli ne upotrebljava propisana svjetla, odnosno, treba da ima upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje puta ili svjetla za maglu ili oba svjetla istovremeno.

Novčanom kaznom od 30,00 KM kazniće se za prekršaj  vozač koji upravlja motornim vozilom bez upaljenog kratkog ili dnevnog svjetla.

Iz prethodno navedenog, zaključujemo sljedeće:

Svjetla za maglu nisu isto što i kratka svjetla i tretiraju se kao dva zasebna pojma, te ukoliko tokom dana ne koristite kratko ili dnevno svjetlo, bićete kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 30,00 KM.

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.