Obavezna zimska oprema

Obavezna zimska oprema

Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisuju se pravila o odvijanju saobraćaja u zimskim uslovima, zimska oprema i period u kojem je obavezno posjedovanje i upotreba zimske opreme u saobraćaju, ograničenja u saobraćaju u zimskim uslovima, način informisanja učesnika u saobraćaju o privremenoj zabrani ili ograničenju saobraćaja u zimskim uslovima. Obavezna zimska oprema propisana je da bi sačuvala živote, a vozači i vlasnici automobila bi se trebali pridržavati tih odredbi i radi kazni koje su propisane za njeno neposjedovanje.

Sadržaj:

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.

Šta su zimski uslovi

Pod zimskim uvjetima na cestama podrazumijeva se situacija kada:

  1. pada snijeg i nalazi se na kolovozu;
  2. na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega;
  3. pada kiša i ledi se na kolovozu;
  4. je kolovoz zaleđen.

Zimska oprema BiH

U periodu od 1. novembra tekuće do 1. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, vozila, izuzev vozila kategorije “L”, “T” i “C”, moraju posjedovati opremu za promet u zimskim uvjetima.

Šta obavezna zimska oprema obuhvata


a. pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b. pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c. pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Izuzetno van navedenog perioda od 1. novembra tekuće do 1. aprila naredne godine, na dijelu ceste, kada na kolovozu vladaju zimski uvjeti, mogu se na točkove postaviti lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije.

Dimenzije pneumatika

Pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavlјeni, te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.

Kazne za neposjedovanje zimske opreme

Kazna za neupotrebu zimske opreme je 40 KM, a ako prouzrokujete saobraćajnu nesreću zbog neodgovarajuće opreme vozila, kazne su od 50 do 200 KM.

Ukoliko ste zainteresovani za odredbe ZOBS-a BiH kojima se reguliše prijevoz djeteta na prednjem sjedištu, pročitajte članak koji smo pisali na tu temu.

Korisni savjeti

Sigurnost saobraćaja i prevencija saobraćajnih nezgoda vrlo su kompleksne oblasti. Kako bi se u njima postigli rezultati, bitno je poznavati uzroke nezgoda, načine unapređenja sigurnosti i načine utjecaja sigurnosti na učesnike u prometu.

Ukoliko se ipak dogodi saobraćajna nesreća, te je izvjesno da će doći do sudskog postupka, trebali biste razmisliti o angažovanju advokata.

Imajući u vidu složenost pravnog sistema, te prijeko potrebno insistiranje na osnaživanju uloge pravosuđa u društvu u kojem živimo, a čiji su advokati neotuđiv dio, ukoliko imate određeni pravni problem i potrebna vam je pomoć advokata iz druge regije, grada, odnosno općine, u članku SPISAK ADVOKATA pronađite SPISAK ADVOKATA (FBiH) i SPISAK ADVOKATA (RS). 

Ako vam je potreban sudski tumač, provjerite članak SPISAK SUDSKIH TUMAČA.

Pisali smo i o tome šta je Imenik advokata, tako da možete pročitati i taj članak.