Primjer molbe za posao

Primjer molbe za posao

Molba za posao je pisani dokument, motivaciono pismo, u kojem se kandidat za radno mjesto predstavlja, prezentuje svoje kvalifikacije i iskustva, te se obraća potencijalnom poslodavcu sa željom da se prijavi za određeno radno mjesto ili da se priključi kompaniji. U nastavku pronađite primjer molbe za posao.

Molba obično sadrži i CV kandidata. Cilj molbe za posao je da se privuče pažnja poslodavca i da se pokaže da kandidat odgovara kriterijumima za traženo radno mesto.

Potrudite se da pri pisanju molbe poštujete gramatička pravila, te da ne pravite formalne greške zbog nepoznavanja pojmova, poput onoga koja je razlika između radnog staža i radnog iskustva, šta je radno iskustvo, a šta radno iskustvo u struci i slično.

Šta je molba za posao

Molba za posao je važna jer predstavlja prvi utisak koji kandidat ostavlja na poslodavca. Ona sadrži informacije o kandidatovom obrazovanju, radnom iskustvu i sposobnostima koje su relevantne za posao za koji se kandidat prijavljuje.

Molba za posao također omogućava kandidatu da se predstavi na najbolji mogući način i da se izdvoji od drugih kandidata. Poslodavci često koriste molbu za posao kao prvu liniju filtriranja kandidata pri odabiru kandidata za intervju.

Kome se šalje molba za posao

Molba za posao se šalje poslodavcu ili osobi odgovornoj za zapošljavanje u kompaniji za koju se kandidat prijavljuje. To može biti HR (human resources – ljudski resursi/potencijali) menadžer ili rukovodilac za ljudske resurse, ili neko drugi u kompaniji koji je odgovoran za odabir kandidata.

U nekim slučajevima, molba za posao se može poslati direktno menadžeru odjela za koji se kandidat prijavljuje ili neko drugo lice koje je odgovorno za taj odjel.

Važno je osigurati da se molba za posao šalje na pravu osobu naznačenu u javnom oglasu kako bi se osiguralo da se dobije što veća pažnja.

Primjer molbe za posao

Molba za posao se kreira u skladu sa onim što želite predstaviti potencijalnom kandidatu, stavljajući mu na raspolaganje svoje znanje i usluge.

Molba za posao nema striktno propisanu formu, ukoliko je ne propiše poslodavac koji prima radnike u radni odnos.

Ukoliko ste u situaciji da sami pišete molbu za posao, potrudite se da ne izostavite bitne detalje, ali i da ne duljite, jer poslodavac obično ima više molbi koje razmatra i bitne su mu samo informacije relevantne za otvoreno radno mjesto.


Poštovani [ime direktora kompanije ili ovlaštene osobe koja zaprima aplikacije],

S velikim entuzijazmom se javljam na oglas za [naziv pozicije] u Vašoj kompaniji [naziv kompanije]. Smatram da s mojim iskustvom i sposobnostima mogu doprinijeti rastu i uspjehu kompanije te se radujem prilici da se predstavim kao kandidat za ovu poziciju.

U skladu sa zahtjevima iz oglasa, te opisom radnog mjesta, sa zadovoljstvom Vas obavještavam imam potrebne kvalifikacije i iskustvo za ovu poziciju.

Smatram da sam najbolji kandidat za [naziv pozicije] zbog sljedećih razloga:

  1. Imam [broj godina] godina radnog iskustva u [oblast/industrija], gdje sam stekao/la [konkretne vještine i iskustva] relevantne za ovu poziciju.
  2. Završio/la sam [fakultet/školu] sa fokusom na [naziv oblasti], što mi je dalo dodatno znanje i sposobnosti za rad u ovoj oblasti.
  3. Posebno se ističem po svojoj [konkretna vještina/sposobnost] koja mi omogućava da [konkretno kako doprinosim/poboljšavam posao].
  4. Sposoban/na sam raditi u timu i komunicirati efektivno s različitim tipovima ljudi, što mi omogućava da se prilagodim različitim situacijama i radim s kolegama i klijentima.
  5. Spremna/spremna sam se stalno razvijati i učiti nove stvari, što mi omogućava da pratim promjene i napredujem u svom radu.
  6. Motiviran/a sam i entuzijastičan/na prema ovom poslu i vidim se kao dio vašeg tima koji će doprinijeti uspjehu vaše kompanije.

Veselim se prilici da se susretnemo i razgovaramo o tome kako mogu doprinijeti Vašoj kompaniji. Hvala Vam na razmatranju moje molbe.

S poštovanjem, [Vaše ime]

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.