Otvorena molba za posao

Otvorena molba za posao

Otvorena molba za posao postaje sve češći način traženja zaposlenja, posebno među mladim ljudima koji nemaju veliko iskustvo u traženju posla. Ova vrsta molbe može biti korisna za kandidate koji su zainteresovani za određenu kompaniju ili industriju, ali ne mogu pronaći konkurs za posao koji odgovara njihovim kvalifikacijama i interesima.

Prednosti otvorene molbe za posao

Prednost otvorene molbe za posao je što kandidati imaju priliku izraziti svoj interes za rad u kompaniji na jedinstven način. Mogu naglasiti svoje posebne vještine, iskustva i znanja koja bi bila korisna za određenu kompaniju ili industriju. To može pomoći kandidatima da se izdvoje iz mase i privuku pažnju poslodavaca.

Međutim, kandidati koji žele poslati otvorenu molbu za posao moraju biti oprezni.

Ova vrsta molbe nije formalna molba kao što je slučaj s molbama koje se šalju na konkurse za posao, i neki poslodavci neće prihvatiti ovaj pristup. Stoga, kandidati moraju biti dobro informisani o kompaniji i industriji u kojoj žele raditi, te da su spremni objasniti zašto su zainteresovani za posao u toj kompaniji.

Uopćeno o molbi za posao

Molba za posao je pisani dokument, motivaciono pismo, u kojem se kandidat za radno mjesto predstavlja, prezentuje svoje kvalifikacije i iskustva, te se obraća potencijalnom poslodavcu sa željom da se prijavi za određeno radno mjesto ili da se priključi kompaniji. U nastavku pronađite primjer molbe za posao.

Molba obično sadrži i CV kandidata. Cilj molbe za posao je da se privuče pažnja poslodavca i da se pokaže da kandidat odgovara kriterijumima za traženo radno mesto.

Potrudite se da pri pisanju molbe poštujete gramatička pravila, te da ne pravite formalne greške zbog nepoznavanja pojmova, poput onoga koja je razlika između radnog staža i radnog iskustvašta je radno iskustvo, a šta radno iskustvo u struci i slično.

Napisali smo i primjer molbe za posao koji možete modifikovati i prilagoditi vašim potrebama.

Kada se piše otvorena molba za posao

Kandidati se mogu odlučiti za ovaj pristup traženja posla ako su zainteresovani za rad u određenoj kompaniji, ali ne postoji konkurs za radno mjesto koje odgovara njihovim kvalifikacijama. U ovom slučaju, otvorena molba za posao može dati kandidatima priliku da se predstave poslodavcima i predlože moguću poziciju koju bi mogli obavljati.

Kandidati koji se odluče na ovaj korak moraju biti jasni i precizni u izražavanju svojih kvalifikacija i interesa. Otvorena molba za posao obično nije dugačka, ali je važno da kandidati daju dovoljno informacija o sebi i svojim kvalifikacijama kako bi poslodavci mogli donijeti odluku o mogućem zapošljavanju.

Sadržaj otvorene molbe za posao

Otvorena molba za posao je važan prvi korak u pronalaženju zaposlenja. Da biste se istakli iz mase, postoje neki ključni elementi koje treba uključiti u svoju molbu za posao. Evo nekoliko ideja za proširenje vašeg teksta:

Početna rečenica koja izražava vaš interes za rad u kompaniji. Ova rečenica bi trebalo da bude intrigantna i da privuče pažnju poslodavca. Razmislite o tome da li postoji nešto posebno što vas je privuklo toj kompaniji, kao što su njihovi proizvodi, usluge ili poslovna kultura.

Kratak uvod koji objašnjava zašto ste zainteresovani za rad u toj kompaniji. U ovom dijelu bi trebalo da opišete svoju strast prema industriji u kojoj posluje kompanija. Možete takođe spomenuti neke konkretne primjere iz vašeg životopisa koji pokazuju vašu predanost i interesovanje za ovu industriju.

Kratak opis vaših kvalifikacija i iskustva koja bi bila korisna za određenu kompaniju. U ovoj sekciji, detaljnije opišite svoje kvalifikacije i iskustvo. Razmislite o tome kako vaše kvalifikacije mogu doprinijeti poslovanju te kompanije i kako bi bile korisne u radu.

Navedite konkretne primjere svojih dostignuća i rezultata koji su relevantni za posao za koji se prijavljujete. Ovo je prilika da istaknete svoje najveće uspjehe u karijeri. Navedite neke konkretne primjere iz vašeg životopisa ili posla koji ste obavljali u prošlosti. Ovo će poslodavcima pomoći da dobiju dobar uvid u vaše sposobnosti i uspjehe.

Izrazite svoj interes za razgovor o mogućnostima zaposlenja u kompaniji. Ovo bi trebalo da bude završna rečenica koja izražava vašu želju za daljnjim kontaktom. Možete također napomenuti da biste željeli da saznate više o mogućnostima zaposlenja u toj kompaniji.

Napomena o priloženim dokumentima, kao što su CV i motivaciono pismo.

Na kraju, nemojte zaboraviti da spomenete da ste priložili svoj životopis i motivaciono pismo. Ovo će pomoći poslodavcima da pronađu vašu dokumentaciju i da se bolje upoznaju sa vašim kvalifikacijama i iskustvom.

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.