Kako izbjeći dugotrajan i skup razvod braka

Kako izbjeći dugotrajan i skup razvod braka

Razvod braka može biti jedan od najtežih i najstresnijih događaja u životu. Uz to, razvod može biti vrlo skup i dugotrajan proces, što dodatno povećava stres i tjeskobu u tom periodu. Međutim, ukoliko do toga dođe, interes strana je da znaju kako izbjeći dugotrajan i skup razvod braka.

Šta je razvod braka

Brak prestaje smrću bračnog partnera, proglašenjem nestalog bračnog partnera umrlim, poništenjem i razvodom braka. U skladu s tim, zaključujemo da je razvod braka jedan od načina prestanka braka.

Kada se može tražiti razvod braka

Bračni partner može tražiti razvod braka ako su bračni odnosi teško i trajno poremećeni, a razvod braka može se zahtijevati tužbom ili zahtjevom za sporazumni razvod braka.

Sporazumni razvod braka

Sud će razvesti brak po zahtjevu za sporazumni razvod braka:

a) ako je od sklapanja braka proteklo najmanje šest mjeseci,

b) ako postoji sporazum bračnih partnera, sklopljen u postupku posredovanja, o ostvarivanju roditeljskog staranja, izdržavanju djeteta, uvjetima i načinu održavanja osobnih odnosa i neposrednih kontakata djeteta sa roditeljem koji ne ostvaruje roditeljsko staranje i izdržavanju bračnog partnera.

Sud će odbiti zahtjev za sporazumni razvod braka ako sporazum koji se tiče djeteta nije u djetetovom interesu.

Posredovanje

Prije pokretanja postupka za razvod braka bračni partner ili oba bračna partnera koji imaju djecu nad kojom ostvaruju roditeljsko staranje, kao i za vrijeme trudnoće žene, dužni su podnijeti zahtjev za posredovanje fizičkom i pravnom licu ovlaštenom za posredovanje.

Pisali smo i o tome kome pripadaju djeca nakon razvoda braka.

Zahtjev za posredovanje podnosi se ovlaštenoj osobi na čijem području podnosilac zahtjeva ima prebivalište, odnosno boravište, ili na čijem su području bračni partneri imali posljednje zajedničko prebivalište.

Zahtjev za posredovanje mogu podnijeti i bračni partneri koji nemaju djecu nad kojom ostvaruju roditeljsko staranje.

Bračni partner nije dužan podnijeti zahtjev za posredovanje ako je boravište drugog bračnog partnera nepoznato najmanje šest mjeseci i ako je bračnom partneru oduzeta poslovna sposobnost.

Ako se tužba ili zahtjev za sporazumni razvod braka podnese prije okončanja postupka posredovanja, sud će taj podnesak odbaciti.

Kako izbjeći dugotrajan i skup razvod braka

Pokušaj postizanja mirnog rješenja

Budući da je porodica osnovna ćelija društva, te da je to jedna od najzaštićenijih kategorija u modernom pravnom sistemu, razvod braka smatramo posljednjom opcijom koju trebate razmatrati, sve dok je razgovor moguć i dok niste žrtva fizičkog ili psihičkog nasilja.

Ukoliko je to moguće, razgovarajte sa bračnim partnerom o svojim očekivanjima i problemima prije nego što podnesete zahtjev za razvod braka.

Prije nego što podnesete zahtjev za razvod braka, sjednite sa svojim supružnikom i razgovarajte o svojim očekivanjima i problemima. Pokušajte razgovarati o tome kako riješiti svoje probleme, kako poboljšati svoj odnos i kako raditi na tome da vaš brak bude bolji. Ako ste otvoreni i iskreni jedan prema drugom, možda ćete moći izbjeći razvod braka.

Razmislite o alternativnim načinima rješavanja sporova

Umjesto da idete na sud, možda biste mogli razmotriti alternativne načine rješavanja sporova, kao što su medijacija, arbitraža ili savjetovanje. Ove alternative mogu vam pomoći da izbjegnete dugotrajan i skup sudski postupak. Medijacija je posebno korisna jer omogućava da vi i vaš supružnik radite zajedno s nepristranim medijatorom kako biste postigli sporazum. Ovaj proces može biti vrlo učinkovit i pružiti vam osjećaj kontrole nad postupkom.

Uključite se u postupak i budite spremni na kompromise

Jedan od najboljih načina da izbjegnete dugotrajni i skup razvod braka je uključivanje u postupak i spremanje na kompromise. To znači da se aktivno uključite u postupak i pokušate pronaći rješenja koja su prihvatljiva za vas i vašeg supružnika. Važno je imati na umu da će se postupak vjerojatno odvijati brže i bez komplikacija ako se oboje spremni raditi na pronalaženju rješenja koja su u skladu s vašim potrebama.

Angažujte kvalitetnog advokata

Ako ipak odlučite da je razvod braka jedino rješenje ili shvatite da je drugo rješenje objektivno nemoguće, važno je pronaći kvalitetnog advokata koji će vam pomoći u procesu. Pronađite advokata koji ima iskustva u brakorazvodnim parnicama i slušajte njegova uputstva kako biste ostvarili željeni rezultat.

Imajući u vidu složenost pravnog sistema, te prijeko potrebno insistiranje na osnaživanju uloge pravosuđa u društvu u kojem živimo, a čiji su advokati neotuđiv dio, ukoliko imate određeni pravni problem i potrebna vam je pomoć advokata iz druge regije, grada, odnosno općine, u članku SPISAK ADVOKATA pronađite SPISAK ADVOKATA (FBiH) i SPISAK ADVOKATA (RS). 

Ako vam je potreban sudski tumač, provjerite članak SPISAK SUDSKIH TUMAČA.

Pisali smo i o tome šta je Imenik advokata, tako da možete pročitati i taj članak.

Kao i u svakoj drugoj situaciji gdje djeca mogu ispaštati, savjetujemo vam da učinite sve kako bi djeca kroz postupak prošla na što bezbolniji način, te da u svakoj odluci koju donosite, uzimate u obzir njihov najbolji interes.

Podržite Pravni blog

Ukoliko vam se ovaj članak dopadne i smatrate da sadrži korisne informacije, podržite naš rad. Možete da ga podijelite sa prijateljima i pomognete nam da se riječ o Pravnom blogu pročuje. Ovo je naša FACEBOOK STRANICA, TWITTER PROFIL, LINKEDIN, YOUTUBE.

Pravni blog odgovara na vaša i pitanja onih koji ga održavaju i mjesto je gdje autori iznose svoje stavove. Naši pravnici ne daju pravne savjete, niti tvrde da je njihovo tumačenje tačno ili da u međuvremenu nije došlo do izmjene propisa, niti odgovaraju za štetu koja nastane njihovom primjenom.

Zabranjeno je kopiranje članaka sa Pravnog bloga. U slučaju da koristite dio našeg članka potrebno je da na početku napišete da se radi o našem članku, te da se linkuje direktno na članak.